TripAdvisor
TripAdvisor
Book your best trip, every trip
TripAdvisor Traveler Rating
4.5 of 5 stars
Based on 95 traveler reviews
TripAdvisor Ranking #242 of 1103 places to eat in Krakow
Most Recent Traveler Reviews
  • Nov 6, 2015: “Nice food”
  • Oct 15, 2015: “Miniammm”
  • Sep 16, 2015: “not only sushi”
  • Sep 1, 2015: “Wonderful food”
  • Jul 30, 2015: “Authentic sushi”
© 2015 TripAdvisor LLC

À propos smaku – „Chocolatextures” od NENDO

The demand for spicy foods

Chocolatextures

Kraj pochodzenia kakao, rodzaj, zawartość procentowa w czekoladzie, techniki cukiernicze, aromaty... Jest wiele czynników, które determinują smak czekolady. Opracowując nową koncepcję czekolady, japońskie studio projektowe Nendo zwróciło swoją uwagę na pomijany zazwyczaj czynnik smakowy – kształt czekolady.

Każdy z 9 różnych rodzajów czekolady wykonany jest w tej samej wielkości – 26x26x26mm, ale każdy z nich ma inną konstrukcję – mamy ostre końcówki, gładkie końcówki, puste lub pełne wnętrza oraz gładką lub chropowatą fakturę powierzchni. I tu ciekawa rzecz – chociaż surowiec jest dokładnie ten sam w każdym kawałku, charakterystyczne konstrukcje tworzą rozmaite doznania smakowe.

Nazwa każdego kawałka czekolady pochodzi od wyrażenia japońskiego, opisującego daną teksturę i kształt:

1. Tubu-tubu – kawałki małych kropli czekolady.
2. Sube-sube – gładkie krawędzie i rogi.
3. Zara-zara – granulki.
4. Toge-toge – ostre końcówki.
5. Goro-goro – czternaście małych połączonych kostek.
6. Fuwa-fuwa – miękkie i lekkie z wieloma maleńkimi otworami.
7. Poki-poki – sześcienna rama wykonana z czekoladowych patyczków.
8. Suka-suka – wydrążony sześcian z cienkimi ścianami.
9. Zaku-zaku – rozmaicie umieszczone cienkie pręty czekoladowe tworzące sześcian.