Tajlandia – ulica i kuchnia pałacowa

Italian Eatery Sets Up Shop on the East Coast

Najzdrowsza, najbardziej zróżnicowana, najsmaczniejsza i jednocześnie najmniej skomplikowana. Te wszystkie cechy może mieć tylko jedyna kuchnia na świecie i jest to właśnie tajska. Mieszkańcy Tajlandii są gościnnymi ludźmi i być może dlatego niechętnie jadają sami. Jedzenie jest dla nich czymś w rodzaju codziennego rytuału, podczas którego cała rodzina i znajomi wspólnie jedzą smaczne dania. Tajlandia jest krajem z bogatą kulturą i dlatego miejscowi ludzie podczas spożywania posiłków przestrzegają prawa i dbają o zwyczaje. Dania są tak zdrowe, że nawet po ich zjedzeniu nie da się przybrać na wadze.

Mimo oddziaływania innych kultur, mistrzowie tajskiej kuchni wykształcili też swoje własne reguły komponowania posiłków. Główną wytyczną jest zasada pięciu smaków i według niej powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny mieć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność. Ta zasada nawiązuje do zasady harmonii uznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia.

W stolicy Tajlandii – Bangkoku, najlepiej widać zróżnicowanie kuchni tajskiej. Niemalże wszędzie można spotkać drobne stragany, bary oraz ekskluzywne restauracje serwujące swoje specjały. Do najczęściej spotykanych i najbardziej charakterystycznych dań tajskich zalicza się pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z rybą, cukrem, orzechami i sokiem z limonki. Wiele z dań tajskich wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw – kwiatami lub pięknie wycinanymi, wręcz rzeźbionymi warzywami. Jest to tzw. nurt kuchni pałacowej. Tak misternie przygotowane potrawy nadal wywołują zazdrość mistrzów kuchni z zachodu.