Chociaż istniejemy dla Was na krakowskim rynku już przeszło 12 lat, nie przestajemy zagłębiać się w tajniki i rozwijać w sobie pasji do kuchni Dalekiego Wschodu. Czerpiemy z niej nie tylko składniki, smaki i aromaty do dań fusion, jakie możecie spotkać w naszym menu, ale również gotowe, typowe dla danej kuchni dania, które nas wyjątkowo zainspirowały i których oryginalny, autentyczny smak staramy się odtwarzać.
Tym razem chcemy was rozsmakować w daniach Azji Środkowo-Południowej, a dokładnie kuchni wietnamskiej i chińskiej. Z tej pierwszej zaczerpnęliśmy wietnamskie danie Bún bò Nam Bộ – makaronową sałatkę z wołowiną, chrupiącymi warzywami i świeżymi, aromatycznymi ziołami, całość pachnąca limonką, sosem rybnym, chili, kolendrą i trawą cytrynową, czyli typowymi przyprawami wietnamskiej kuchni.
Z kuchni chińskiej zainspirowały nas Gua Bao – bułeczki drożdżowo-pszenne przyrządzane na parze, podane z trzema rodzajami nadzienia – z wieprzowiną, z kaczką lub w wersji bezmięsnej z Kim Chi, wszystkie podane dodatkowo z warzywami i sosami typu barbecue oraz spicy mayo. Chociaż sposób ich podania i wygląd jednoznacznie kojarzy się z amerykańskimi burgerami, danie to ma korzenie czysto chińskie i tam też jest z powodzeniem serwowane już od kilku tysięcy lat najczęściej w formie przekąski na drugie śniadanie, zaś w Europie zyskały popularność najprawdopodobniej za sprawą uroczego misia Po, z uwielbianej przez najmłodszych bajki Kung-Fu Panda.
Ponadto, wśród kulinarnych nowości nie mogło zabraknąć kuchni japońskiej oraz tajskiej, które leżą u podstaw istnienia naszej restauracji. Wielbiciele makaronowych zup oprócz nowej, lekko pikantnej wersji Ramenu z dodatkiem gotowanej wieprzowiny oraz koreańskich kiszonek Kim Chi, znajdą klasyk kuchni japońskiej w wydaniu naszego Szefa Kuchni – Kare Udon, w którym tytułowy makaron udon zalany jest gorącym bulionem i podany z dodatkiem łososia, japońskich grzybów i warzyw.
Mamy nadzieję, że tym wstępem zachęciliśmy was do ponowych, a może i pierwszych odwiedzin w naszej restauracji. Czekamy na Was jak zawsze na rogu Bożego Ciała i Miodowej. Zapraszamy!
Bún bò Nam Bộ
Autentyczny wietnamski przysmak. Makaronowa sałatka, której bazę stanowi makaron ryżowy w zalewie słodko-kwaśnej na bazie sosu rybnego. Makaron zwieńczony jest smażonymi nitkami marynowanej wołowiny oraz chrupiącymi warzywami: sałatą lodową, marchewką, ogórkiem, kapustą pak choy, kiełkami, cebulką dymką oraz świeżymi aromatycznymi ziołami.
Gua Bao
Drożdżowe bułeczki o chińsko-tajwańskich korzeniach wypełnione różnymi dodatkami – mięsem, sałatą, warzywami oraz sosami, podane w trzech wariantach smakowych:
– z pieczoną wieprzowiną, sos barbecue, mizuna, kiełki pak choy
– z chrupiącą pieczoną kaczką, sos wasabi mayo, grzyby shimaji, sałata lodowa
– z Kim Chi, sos barbecue, marchew julienka, kiełki
Ramen
Kultowy ramen w nowej, pikantnej odsłonie! Aromatyczny i klarowny bulion wieprzowy podany z przygotowanymi przez nas kiszonkami Kim Chi, długo gotowanym kruchym boczkiem, z dodatkiem jajka kurzego, wakame, marchwi, kapusty pak choy oraz glonów nori.
Odkryj Azję z EDO – wywiad z Piotrem Zajączkowskim i Tomaszem Stankiem
- Kategoria: Restauracja
- Odsłony: 4258
Obecnie wszyscy dookoła chętnie eksperymentują z kuchnią, smakami z dalekich krajów. Na mapie gastronomicznej Krakowa znajdziemy miejsce, w którym skosztujemy specjałów z dalekich regionów, ale w tradycyjnej odsłonie! EDO SUSHI i drugi punkt, EDO FUSION, zostały stworzone z miłości do sushi i azjatyckiej kultury jedzenia. Pierwsze tego typu miejsca w Krakowie, w których wyborny smak potraw jest czymś stałym.
Szef kuchni stawia przede wszystkim na jakość produktów i technikę przygotowania, a sam wystrój wiernie odzwierciedla wnętrza japońskich sushi barów. Kto stoi za sukcesem EDO? Właściciel Piotr Zajączkowski oraz szef kuchni Tomasz Stanek opowiadają nam o tym miejscu i czym tak naprawdę uwiodła ich Azja!
Czytaj dalej: https://issuu.com/loungemagazyn
Pierożki gyoza od lat są przedmiotem licznych dyskusji: czy to chińskie (czyli Jiaozi) czy japońskie dzieło?